Prijava

Susreti na dragom kamenu

Susreti na dragom kamenu, znanstveni skup utemeljen 1968. radi proučavanja knjiž., publicističkoga i gosp. djela M. Mirkovića (Mate Balote) te proučavanja gosp., kult. i društv. problema Istre u širokom kontekstu.

Proštinska buna

Proštinska buna, pobuna seljaka Proštine protiv fašističkog terora, započeta na početku veljače 1921., a ugušena 5.IV.1921. Gotovo se istodobno u susjednoj Labinštini odvijao pokret rudara poznat kao Labinska republika, a oboje su bili pokušaj otpora ugnjetavanoga stanovništva faš. paravojnim i paradržavnim grupacijama, koje su nakon tal. okupacije i Rapalskoga ugovora, uz prešutan pristanak službenih vlasti, terorizirale Hrvate i Slovence te ideološke neistomišljenike u Istri.

Crkve i spomen-obilježja u Marčani

 
U Marčani se nalaze dvije crkve te nekoliko spomen-obilježja. Središtem mjesta dominira trobrodna Župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća sa zvonikom iz 1846. godine uz koje je sagrađeno mjesno groblje. U mjestu se također nalazi i srednjovjekovna crkvica Sv. Antona Padovanskog, produžena potkraj 16. stoljeća, te posvećena 1709. godine. U mjestu se nalaze tri spomen-ploče, od kojih je jedna napisana povodom desete godišnjice smrti borcima protiv fašizma koji su streljani u Vodnjanu. Mještani tu spomen-ploču nazivaju još i "Tri brista", pošto su pored te spomen-ploče zasađena i tri stabla, brista, u spomen Dragutinu Siljanu, Jerolimu Radoloviću i Antonu Depratu.

Hreljići i hodočasničko svetište

 

Hreljići, naselje 8km jugozapadno od Barbana (45°1′N; 13°59′E; 224m nadm. vis.); 116st. (2001), općina Barban. Nalazi se na raskrižju lokalnih putova iz Barbana, Hrboka, Bratulića i Manjadvoraca, a 1km istočno od drž. ceste (D 21) Pula–Barban. Stanovništvo se ugl. bavi poljodjelstvom (žitarice, vinova loza, masline) te stočarstvom.

Što je to Magran

 

Magran, šuma između Šišana i Valture (44.88°N; 13.94°E). Raste na crvenici i prekriva površinu od oko 250ha. Zastupljeni su hrastovi medunac i cer te bjelograbić. Od pratećih vrsta prevladavaju crni jasen i klen.

O Marčani i povijesti

 Marčana, naselje sjeveroistočno od Pule (44°57′N; 13°58′E; 155m nadm. vis.); 1015st. (2001), sjedište istoimene općine. Nalazi se na krškoj zaravni iznad obale jugoist. Istre na raskrižju cesta Pula–Labin i Vodnjan–Krnica. Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom, a dio ih radi u uslužnim djelatnostima.

Budava i izvori slatke vode

Budava (tal. Badò), zaljev na jugoist. obali Istre, između Valture i Kavrana, omeđen uvalom Kavran na sjeveru i rtom Cuf na jugu.

Gradina Vrčin kraj Divšići

 

18.5.2015. na Međunarodni dan muzeja u galeriji C8 otvorena je izložba Gradina Vrčin. 14. po redu izložba Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre uz predmete koje su izradili učenici Osnovne škole Divšići predstavljen je i opširan katalog u kojem su popraćene i dokumentirane sve radionice, terenska nastava te arheološka istraživanja kao i povjesne značajke lokaliteta.

O nastanku i povijesti Filipane

 

Filipana se nalazi sjevernije od Marčane. Područje je naseljeno u prapovijesti, pa je u blizini otkriven Vrčin, jedna od većih istarskih pretpovjesnih gradina.

Arheološko nalazište na Stanciji Peličeti

 
 
Na izlazu iz Pule prema Labinu, taman gdje završava novoizgrađeni dio «Istarskog ipsilona» s lijeve je strane znak za Stanciju Peličeti. Krenete tom cesticom i skrenete na drugu cesticu lijevo (prvo skretanje na lijevo je makadam). Desetak metara dalje, pokraj nadvožnjaka iznad ipsilona, nalazi se  antička vila. Za vilu se nije znalo sve dok nisu počeli radovi na ovom dijelu ipsilona. Istraživanja vile provedena su tijekom 2005. i 2006. godine. Po njihovom završetku se na žalost dio vile trebao potpuno srušiti kako bi se dovršila gradnja nove ceste, no i o ovom srušenom dijelu danas se zna podosta.
Pretplati se na ovaj RSS feed